David Graeber’in “Borç – İlk 5000 Yıl” Kitabı Müzakere Edildi

0
1851

Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) tarafından düzenlenen kitap müzakereleri serisinin üçüncüsü, 11 Mart Çarşamba günü İsefam Seminer Salonu’da gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Zeyneb Hafsa Orhan’ın sunumuyla gerçekleşen programda, David Graeber’e ait “Borç” kitabı ele alındı.

“Borç” kitabında yazarın vurguladığı iki temel nokta olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Zeyneb Hafsa Orhan, ilk olarak kitabın, ekonominin takasa dayandığı varsayımını reddetme üzerinde kurulu olduğunu söyledi. Bu çerçevede kitabın temel tezi, ekonominin borca dayandığı ve tüm ekonomik ilişkilerin temelinde borç kavramının bulunduğu yönündedir. Orhan’a göre kitapta vurgulanan ikinci önemli husus, insani ekonomiden ticari ekonomiye geçiş ve borcun nicelleştirilmesi sürecidir. Bu bağlamda yazara atıfta bulunarak tarihte kredi – takas şeklinde döngüsel bir sürecin var olduğuna değinen Orhan, paranın zatı itibariyle para olmadığını, aslında kredi ilişkilerinin somutlaşmış biçimi olduğunu ifade etti. David Graeber’in de bu görüşü savunan kredi teorisyenleri arasında bulunduğunu belirtti. Ayrıca Zeyneb Hafsa Orhan, konuyu İslam iktisadı ile ilişkilendirerek değerlendirdi.

Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı program, katılımcıların soru ve yorumlarının tartışılması ile devam etti. Program hediye takdiminin ardından son buldu.

 

Kitap Müzakereleri Nedir?
İslam Ekonomisi ve Finansı alanındaki literatürde önemli görülen ve alanda çalışan akademisyenler ile öğrencilere katkı sağlayacağını düşündüğümüz makale/kitap/kitap bölümleri müzakere edilmektedir.

Programın işleyişi ve süresi nedir?
Program yaklaşık 60 ile 90 dk. sürmekte olup daha önceden duyurulan makale/kitap/kitap bölümleri 30-45 dk. boyunca bir kişi tarafından sunulur ve daha sonra konu tüm katılımcıların yorumlarına ve soru/cevap kısmına ayrılır.

Katılım şartları nelerdir?
Katılım herkese açık olup kayıt gerekmemektedir.

Sıradaki kitap müzakeresi 17 Nisan 2020 tarihinde “İmkansız Devlet” kitabının Doç. Dr. Necmettin Kızılkaya’nın sunumuyla gerçekleştirilecektir.