Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen uluslararası ekonomi zirvesi olan 13. Kazan Zirvesine Sakarya Üniversitesi İSEFAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Aslan konuşmacı olarak katıldı.
Bu yıl 13.sü düzenlenen zirve, Rusya ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmeyi hedefliyor. Zirve; uluslararası kuruluşlar, kamu ve finans kurumlarının temsilcileri, büyükelçilik yetkilileri, politikacılar, yatırımcılar ve iş insanlarını buluşturdu. Paylaşım ekonomisi ve helal anlayışının ortak kazanımlarının ana tema olarak belirlendiği zirvede alanında uzman isimler; iki gün boyunca İslami finans, helal endüstrisi, ihracatın geliştirilmesi, girişimcilik ve yatırım konularının ele alındığı panel ve oturumlarda bir araya geldi.
Kazan Zirvesi kapsamında düzenlenen “İslami Finansta Yenilikçi Teknolojiler” başlıklı oturumuna konuşmacı olarak katılan Sakarya Üniversitesi İSEFAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Aslan, “Türkiye İslami Bankacılık Sisteminin Dijitalleştirme Tecrübesi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Panelde Dr. Öğretim Üyesi Aslan, Türkiye’deki FinTech gelişimi ve İslami finansal kurumların FinTech uygulamaları ve yatırımları hakkında bilgi verdi. Konuşmasında son zamanlarda düzenleyici otoritelerin kolaylaştırıcı yaklaşımlarıyla İslami bankacılık alanında hızlı adımlar atıldığını vurgulayan Aslan, 2021 yılı içerisinde dijital bankacılık ile ilgili yayımlanan yönetmeliğin akabinde Türkiye’nin ilk dijital katılım bankasının kurulduğunu söyledi.
Rusya’daki çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler ve finans sektörü temsilcilerine hitap eden Dr. Öğretim Üyesi Hakan Aslan, özellikle Kazan gibi Tatar Müslüman halkının yoğunlukta olduğu bölgelerde Türkiye’nin İslami bankacılık alanında girişimlerini beklediklerini ifade etti.
Panele konuşmacıların yanı sıra, İslami finans alanında çalışmalar yapan farklı üniversitelerden akademisyenler ve sektör temsilcileri yer aldı. Etkinlikte konuşmacılar dünyanın diğer bölgelerindeki FinTech uygulamaları hakkında bilgi vererek Rusya’da İslami FinTech’in nasıl geliştirilebileceği konusu konuşuldu.
Kazan Zirvesi boyunca çeşitli temaslarda bulunan İSEFAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Aslan, AAOIFI, BIBF (Bahreyn İslami Bankacılık ve Finans Enstitüsü), Rusya İslam Üniversitesi RCIEF (Rusya İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Merkezi), Kazan Federal Üniversitesi’nden gelen temsilciler ile görüşerek iş birliği imkânlarını müzakere etti. Dr. Aslan, yakın zamanda Sakarya Üniversitesi İSEFAM ile bu kuruluşlar arasında iş birlikleri imzalanması konusunda prensipte anlaştıklarını belirtti.