Sakarya Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi’nde (ICISEF) konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, SAÜ’nün Türkiye’deki İslami finans konusunda açığı kapatmak için çalıştığını söyledi.
Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi (ICISEF) başladı. SAÜ Kültür ve Kongresi Merkezi’nde 20 ülkeden 200’den fazla akademisyeninin katılımıyla gerçekleştirilen kongrede ele alınan konu, “İslam Ekonomisi ve Finansının Kalkınmadaki Rolünü Yeniden Düşünmek: Yeni Ufuklar” olarak belirlendi.
Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, “İslam ekonomisi ve finansı dediğimiz zaman dikkat etmemiz gereken şey; İslami finans, ‘finans için finans’ mottosuyla hareket etmez. İslami finansın özelliği, daha finans aşamasında reel sektörle kopmama ürün ve üretim odaklı olmasıdır” dedi.
Adil bir ekonomi ve finans sistemi ihtiyacına İslami ekonomi ve finans modelinin çözüm olacağına değinen Prof. Dr. Savaşan, “Konvansiyonel finansın hem ülkeler içinde hem de ülkeler arasında sürekli sermaye akışını güçlüden tarafa kanalize eden sistemin dışına çıkan bir felsefeye sahiptir. Bu felsefeyi oturtmak ve kapsamını genişletmek elbette bizim üzerimize düşüyor. Ancak bu felsefenin varlığı aslında gelir eşitsizliği gibi küresel birçok sorunun çözümünün İslam ekonomisi ve finansında olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
SAÜ Bu Alanda Bir İlke İmza Attı
Konuşmasında ilkinin 2015’te düzenlenen, Türkiye’nin bu alandaki ‘ilk’ uluslararası kongresine ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Savaşan, salgın nedeniyle kongreye iki yıl ara verildiğini aktardı. Savaşan, kongrenin bu sene bir kısmının yüz yüze, bir kısmının çevrim içi olmak üzere hibrit şekilde organize edildiğini ifade etti.
Rektör Savaşan ayrıca, SAÜ’nün, İslam ekonomisi ve finansı alanında merkezi, programları bulunan bir üniversite olduğuna işaret eden Savaşan, Türkiye’de SAÜ’nün bu alanda yükseköğrenim konusunda önemli bir yeri olduğuna değindi.
Türkiye’de siyasi iradenin, İslami bankacılık ya da katılım bankacılığının, “tekafül” denilen İslami sigortacılığın gelişmesi ve yasal zeminde daha sağlam mevzuata kavuşması için önemli atılımlar yaptığını dile getiren Savaşan, “Bu işin bir muhit, ekosistem meselesi olduğunu biliyoruz. Bu tip kongrelerin bu çabalara, Türkiye’deki ve dünyadaki insanların finans ihtiyaçlarına İslami perspektiften destek olabilecek bir sistemin gelişmesi, olgunlaşması için önemli olduğunu düşüyoruz” dedi.
“SAÜ, Türk İslami finans modeline katkı sağlama çabasında”
Dünyada finansın reel sektörden kopmayarak zayıfı ve güçlüyü eşit gözetmesi gerektiğini anlatan Savaşan, şöyle devam etti:
“İslami finans ya da İslam ekonomisi, dediğimiz zaman aslında sürdürülebilir büyümeden bahsediyoruz. Daha az ve küçük krizler ancak olabilir, büyük krizler olmaz. Özellikle bu yüzden de insanlar daha öngörülebilir bir hayata kavuşmuş olur. Özellikle sermayenin sürekli zayıftan zengine doğru akmasının da önüne geçilmiş olur diye düşünüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız Sakarya Üniversitesinde devam ediyor. Türkiye gittikçe bu alanda da açığını hızla kapatıyor, hem eğitim anlamında hem de pratik uygulamalar anlamında çok yakın gelecekte dünyanın merkezi olmaya aday. Körfez ve Malezya eksenli giden bir İslami finans çerçevesi var. Türkiye bu alandaki eksiğini hızla kapatıyor ve hızla bu alanda dünyanın öncü ülkesi olacak gibi görülüyor. Bizim de bu çalışmalarımız buna katkı sağlama çabasında.”
“İslami finans, insan hayatını daha iyi yapmaya çalışan alternatif bir metot”
Durham Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Merkez Direktörü Prof. Dr. Mehmet Asutay da İslami finansın, dünyanın her yerinde yayılan, genişleyen ve farklı alternatif yollarla insanların hayatlarını farklılaştırmaya, daha iyi yapmaya çalışan alternatif bir finans metodu olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Asutay, dünyada özellikle bankacılık sektöründeki son 10 yıldaki gelişmeler dikkate alındığında İslami finans sisteminin ciddi bir şekilde varlığını hissettirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bu kongrelerin amacı, bilgi gelişimine ciddi şekilde katkıda bulunarak yeni olan ve gelişen bu alanın daha ileri aşamalara giderek kendi özsel anlamı bağlamında alternatif olarak insanların hayatlarını daha iyi nasıl yapabiliriz sorusuna cevap aramak. Kongrede de özellikle kalkınma, sürdürülebilir kalkınma ve FinTek (finans teknolojisi) gibi yeni teknoloji alanlarına da girerek bu tür sorulara cevap vermeye çalışacağız. Bu çerçevede bir tarafta bilginin gelişimine katkıda bulunup bir temel oluşturmaya çalışırken, öbür tarafta da oluşmakta olan farklı yöntemleri İslami bağlamda ne kadar anlamlı, insanlığın hizmetine nasıl sunabiliriz konularını tartışacağız.”
“Bu alanda Türkiye’de ilk başlayan kongrelerden”
SAÜ İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hakan Aslan ise kongreyi İngiltere Durham Üniversitesi ile Malezya’daki INCEIF (International Centre for Education in İslamic Finance) Üniversitesi ile ortaklaşa organize ettiklerini belirterek, 4 gün sürecek kongrede 4 farklı alt tema olduğunu söyledi.
Panellerde, ‘Katılım Bankalarının Rolü’, ‘Sosyal Finans’, ‘Finansal Teknoloji’ ve ‘İslam Finansı’nın konuşulacağını aktaran Aslan, “Alanında önde gelen profesörlerin akabinde sektörden temsilcileri, bu işin uygulayanlarını da bir araya getirerek bir panel oluşturduk. 4 günde 45 akademik tebliğ sunulacak. Online programımıza 15-20 ülkeden katılımcılar olacak. Programa dünyanın dört bir yanından 200’ün üzerinde kayıt oldu. Kongrenin önemli noktalarından biri de bu alanda Türkiye’de ilk başlayan kongrelerden biri olması” diye konuştu.