İslami Mikrofinans: Teori, Uygulama ve Model Önerileri

0
1765

Yazar: Mücahit Özdemir

İslami finans denildiğinde akla ilk gelen kurumlar İslami bankalar, yani ülkemizdeki adı ile katılım bankalarıydı. Ancak son yıllarda İslami finans sektöründe meydana gelen gelişmeler ile katılım bankalarının yanı sıra farklı kurumsal yapılar da gündemimize girdi. Sukuk, İslami endeksler gibi örnekler bunlardan bazıları. Kurumlardaki bu genişleme İslami finansın ulaştığı kesimlerde de değişikliğe sebep oldu. Düşük gelir grubundaki kişilerin finansal hizmetlere erişmesini ve böylece ekonomik olarak güçlendirilmelerini hedefleyen İslami mikrofinans işte bu kurumlardan bir tanesi.

Son on yılda özellikle Pakistan, Bangladeş, Endonezya gibi Müslümanların yoğunlukta yaşadığı ülkelerde büyük ilerleme kaydeden İslami mikrofinans, bünyesinde barındırdığı sosyal misyon ile birçok insanın hayatına dokunuyor. “Karz-ı hasen (güzel borç)” üzerine kurulu yapıların yanında ortaklığa dayalı yöntemlerle faaliyet gösteren İslami mikrofinans kuruluşlarının artışı da sevindirici düzeyde. Fakat Türkiye bu alandaki ilerlemeyi ne ölçüde yakalayabildi? Mevcut yapı ve konjonktür bu alanda ne gibi oluşumların kurulmasına imkân tanıyor?

İslami Mikrofinans kitabında teorik bilgiler, dünyadaki farklı uygulamalardan örnekler ve Türkiye’de İslami mikrofinansı uygulamak isteyen katılım bankaları ya da sivil toplum kuruluşları için kapsamlı modeller mevcut. Yoksulluğun azaltılmasında herkese birtakım sorumlulukların düştüğü günümüzde, çeşitli finansman yöntemlerine ve yeni İslami finans uygulamalarına ilişkin kapsamlı bilgiler veren elinizdeki kitap alanında ilklerden biri. Dünya genelinden Türkiye özeline inerek mevcut durumu ve olması gereken yapıyı sistematik bir şekilde sunan kitap, yoksullukla mücadele konusuna ilgi duyan herkes için başucu eser niteliğinde!