Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) öncülüğünde düzenlenen “Kripto Para Birimleri” çalıştayı 7 Mart 2018 Çarşamba günü Sakarya Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Ardıç’ın açılış konuşmasıyla başlayan programa yoğun ilgi olduğu görüldü. Programın ilk oturumu Takasbank Genel Müdürü Mahmut Kayacık başkanlığında, blockchain teknolojisi ve kripto paraları tanımaya yönelik olarak gerçekleştirildi. TÜBİTAK/BİLGEM Birim Yöneticisi Doç. Dr. Mehmet Sabır Kiraz, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Arıkan ve İSEFAM Araştırma Görevlisi Mervan Selçuk’un konuşmacı olarak yer aldığı oturumda, dijitalleşen çağda geleceğe yön verme açısından kripto paraların önemine dikkat çekildi. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kaya’nın başkanlık ettiği ikinci oturumda ise İSEFAM Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kaya, konuyu fıkhi açıdan ele aldı. Kripto para birimlerinin şer’i bakımdan problemli yönlerini dokuz başlık altında sıralayan Kaya, bu problemlerin bir kısmının diğer para türlerinde de mevcut olduğuna işaret ederek özü itibariyle kripto paraların caiz oluşunu engelleyen ciddi bir problemin gözükmediğini belirtti. Programın üçüncü oturumunda ise kamu kurumlarının kripto para birimlerine bakışı değerlendirildi. T.C. Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. Necdet Şensoy’un başkanlığında gerçekleşen oturumda BDDK adına Bankacılık Başuzmanı Murat Yönaç; T.C. Merkez Bankası adına ise Uzman Betül Üzer konuşma yaptı. Dördüncü ve son oturumda ise İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan başkanlığında, kripto para birimlerine dair imkanlar tüm katılımcılar tarafından ortaya konuldu.

Bir gün süren program, katılımcıların soru ve değerlendirmelerinin ardından sona erdi. Katılımcılara belgelerinin takdim edildiği programın son oturumunda İSEFAM Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kaya sözü alarak tüm katılımcılara teşekkür etti ve programa olan ilgi nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi.